Ο Δημήτρης Μεταλληνός του Σπυρίδωνα και της Αθηνάς, γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1954 στο Κανάλι της Κέρκυρας. Όταν έγινε τριών ετών, ήρθε με τους γονείς του στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στον Κορυδαλλό, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

    Φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, στη Θεολογία, από το Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το τμήμα Γενικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου PARIS X και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (D.E.A.) στην Ψυχολογία και τις Επιστήμες της Αγωγής από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Συμμετείχε στο ετήσιο πρόγραμμα επιμόρφωσης «ΕΨΙΛΟΝ» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών. Παρακολούθησε πρόγραμμα επιμόρφωσης με θέμα «Χρήση της ACCESS για στελέχη Δημόσιας Διοίκησης» και το σεμινάριο πληροφορικής με θέμα «Οργάνωση Γραφείου με Η/Υ».

      Ήταν άριστος γνώστης του χειρισμού Η/Υ καθώς και γλωσσών προγραμματισμού Pascal και Delphi. Κατασκεύασε προγράμματα, τα οποία συνεχώς αναβάθμιζε, μηχανοργάνωσης και διαχείρισης σχολικών μονάδων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων (μαθητολόγιο - καταστάσεις - βαθμοί - έλεγχοι - αποτελέσματα - απολυτήρια - αποδεικτικά - διαχείριση απουσιών -ωρολόγιο πρόγραμμα - στατιστικά - σχολική βιβλιοθήκη - οικονομικά - έκτακτες αποδοχές - σχολική επιτροπή - φορολογικές βεβαιώσεις κ.α.), προγράμματα διαχείρισης των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (έκδοση χρονοεπιδόματος - ΜΚ - αδειών - βεβαιώσεων υπηρεσιακών μεταβολών - πρόταση βαθμών - διαχείριση φροντιστηρίων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων - πρωτοκόλλου κ.α.) καθώς και πρόγραμμα που χρησιμοποιούν όλα σχεδόν τα ΠΥΣΔΕ, και αφορά στην τοποθέτηση καθηγητών και διευθυντών στα σχολεία.

      Διορίστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1986 στο 1ο Γυμνάσιο Μεγάρων, την επόμενη χρονιά τοποθετήθηκε στο 2ο Λύκειο Ελευσίνας και το 1988 στο 4ο Λύκειο Κορυδαλλού. Για σειρά ετών, (μέχρι και τη φετινή χρονιά), ήταν υπεύθυνος της επιτροπής κατάθεσης μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο 2ο Γραφείο Δ.Ε. Πειραιά. Υπηρέτησε για μια θητεία ως διευθυντής στο Εσπερινό Λύκειο Κορυδαλλού και στις τοποθετήσεις που έγιναν τον Οκτώβριο του 2007 ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του 4ου Λυκείου Κορυδαλλού, «του δικού του σχολείου».

      Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ξεκίνησε μια γενική αναμόρφωση και ανακαίνιση του σχολείου με αποτέλεσμα να το μετατρέψει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε πραγματικό κόσμημα. Στα 23 χρόνια και τις 13 μέρες της εκπαιδευτικής του υπηρεσίας άσκησε τα καθήκοντά του με υψηλό αίσθημα ευθύνης, υπομονής, εντιμότητας και πραγματικής αγάπης για τα παιδιά και τους συναδέλφους του.

      Ακούραστος, με τεράστια όρεξη για δουλειά και με τη διάθεση να προσφέρει σε όλους, προσπαθούσε για το καλύτερο, ακόμη και στις δύσκολες μέρες της ασθένειάς του, που είχε αρχίσει να τον καταβάλλει από το Μάρτιο του 2008. Η ελπίδα ότι θα γίνει καλά δεν έσβηνε ποτέ από μέσα του, ποτέ δεν ολιγοψύχησε, ποτέ δεν ακούστηκε ένα παράπονο από τα χείλη του και στην ερώτηση «πως είσαι;» απαντούσε πάντα «ε! καλύτερα», κι ας μη μπορούσε κάποιες μέρες να σηκωθεί από το κρεβάτι. Όταν ανακτούσε τις δυνάμεις του, το σπίτι, που ήταν πάντα γεμάτο με φίλους, δεν τον κρατούσε, ήθελε να βγαίνει έξω και καθημερινά να πηγαίνει στο σχολείο του. Οι ψυχικές δυνάμεις και η διάθεσή του για ζωή τον κράτησαν όρθιο και, παρά τη σωματική του καταπόνηση, κατάφερε μερικές φορές να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι, τη μαγειρική, της οποίας ήταν εξαιρετικός γνώστης, τέχνη που απόλαυσαν πολλοί φίλοι τους οποίους καλούσε συχνά στο σπίτι του.

      Νιώθοντας καλύτερα, ύστερα από μια θεραπεία, από τις πολλές στις οποίες αγόγγυστα είχε υποβληθεί, και κάνοντας όνειρα για το μέλλον, παντρεύτηκε τη σύντροφο της ζωής του, δύο περίπου μήνες πριν ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 20:15΄ της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» όπου είχε εισαχθεί λίγες μέρες πριν, ανάμεσα σε αγαπημένα του πρόσωπα.

Δημήτρη!

Το τέλος της ζωής σου ήταν πραγματικά χριστιανικό, ήταν ανεπαίσχυντο, ήταν ειρηνικό, όπως επιθυμούσες και το επαναλάμβανες.

Καλό σου ταξίδι και καλή αντάμωση!